31 december 2010

Oud en Nieuw: Prosecco DOC Treviso Brut

Dit was één van de prosecco's die mijn vrouw in haar kerstpakket had ontvangen. Waar deze is gekocht is onbekend, prijs is onbekend, druivenras prosecco 100%, ook wel glera genoemd. Ik had ergens een goede tip gelezen: waarom wachten tot middernacht met het opentrekken van de bubbels? Kan ik me helemaal in vinden. Dus om 18:00 uur zat ik met m'n avondeten op schoot en een glas sprankelwijn in m'n hand. Bij het inschenken kwam er een flinke schuimlaag opzetten, die al snel weer neerdaalde. Enkele sliertjes kleine bubbels bleven stijgen. Of deze prosecco een méthode traditionelle heeft ondergaan, vermeldt het etiket niet. In de neus peer en perzik, ook in de smaak. Hij is droog, maar niet té. Hij is fris en niet te zuur. De smaak blijft lang in je mond plakken.

Verder sluit ik me helemaal aan bij het speciaal vervaardigde etiket:

Een sprankelend 2011!

30 december 2010

Cimarosa Valle Central Cabernet Sauvignon 2009

LIDL €2,00 alcoholpercentage 13% druivenras cabernet sauvignon 100%. Volgens mij heb ik deze fles uit 2009 iets te vroeg open geschroefd. Maar potentieel, voor een schokkend lage prijs, is aanwezig. Voor de volledigheid heb ik deze ook gekaraffeerd en dat hielp inderdaad. In de neus was hij complex. Twee dagen achter elkaar proefde ik deze tijdens het koken. Misschien was dat niet helemaal ideaal omdat de kookluchtjes mee konden komen in mijn neus. In eerste instantie had ik opgeschreven dat ik doperwten rook. Op dag twee kwam, dankzij het karafferen, ook een primair aroma door. Maar nog steeds rook ik iets van geurige, kruidige groenten. De smaak was vol en moeilijk te omschrijven. Er waren in ieder geval redelijk wat tannines aanwezig. Even dacht ik dat er misschien een houtsmaak in de vorm van poeder aan toegevoegd is, maar het kan ook een smaak zijn, die ik nog niet kan benoemen. Hij doet me denken aan een Bordeaux die ik eerder heb beschreven en erg goed vond. Misschien is het de cabernet sauvignon die ik proef.

Ik citeer even wat ik over deze druif vind op The Wine Info Site:
"Een kleine doffe donkerblauwe druif met een dikke schil. Het sap is zeer aromatisch. In een typische Cabernet Sauvignon ruikt en proeft u naast zwarte bessen ook groene paprika, pure chocolade en munt. In de geur speciaal viooltjes, cederhout (sigarenkistjes) en potloodslijpsel. De druif heeft één van de hoogste pit-vruchtvlees verhoudingen: 1 op 12. Pitten zijn, naast de schil, de belangrijkste tanninebron van wijn. Door zijn tannine is deze druif zeer geschikt om op eikenhouten vaten te rijpen. Dat maakt de stroeve tannine zacht en soepel. Als deze druif in een te koel klimaat groeit nijgen de wijnen naar onrijpheid en zijn wat dun. Een te warm klimaat maakt de wijn wat vlak en geeft een indruk van gestoofd fruit in de geur en smaak." Einde citaat. Mijn bevindingen had ik genoteerd, voordat ik bovenstaande info had opgezocht. Ik vind dat ik er dan niet ver naast zit, al zeg ik het zelf. Ja, misschien krijg ik er ooit nog wel eens een neus voor. Mijn eindconclusie overigens, voor wat betreft deze wijn: prikkelend en lekker complex!

29 december 2010

Dona Dolça Moscatel Valencia

Ik kreeg onlangs een uitnodiging voor een kerst-proeverij. Het was bij de vinoloog waar ik mijn eerste wijnproef-cursus heb gehad. Omdat ik vlak daarvoor al bij enkele inloop proeverijen was geweest, en ik ervan uitging dat deze ook één van hetzelfde concept zou zijn, nodigde ik gelijk maar een paar vrienden uit. Een stuk of zes. De avond zou beginnen om 20:00 uur. Ik kwam doodleuk om 20:15 uur binnen walsen; bleek het een besloten proeverij te zijn, en om acht uur begon het dus ook gewoon. Niks inloop proeverij. Gelukkig kon geen van de vrienden die ik had uitgenodigd. Degene die wel kon en graag mee had gewild, las mijn mail vier dagen te laat. Daar kwam ik in ieder geval goed mee weg. Het aantal te proeven wijnen was bescheiden en vlak daarvoor had ik nog geblogd, dat ik wat meer zou gaan consumeren, en wat minder zou gaan aanschaffen. De inhoud van mijn wijnkast groeit alleen maar, en het aantal flessen wat bij mij op "nu drinken!" staat, groeit mee. Het risico bestaat dat ik straks alleen maar wijnen proef die "over de top" zijn. Ook deze avond kon ik me niet houden aan dat voornemen en vertrok die avond om 22:30 uur met zeven flessen wijn. Drie daarvan de dessertwijn die ik nu bespreek.

Lekkerkerker Tasty Wines Studio IJsselstein €5,95 alcoholpercentage 15% druivenras: muscat d'Alexandrië 100%, in Spanje heet deze dan weer moscatel. Ik had ook deze bij ons kerstdiner opengetrokken, en wel bij het dessert welke bestond uit sorbet citroen-ijs met verse frambozen en wat blaadjes mint. Deze combinatie was geslaagd. Er was een goede balans tussen de zoetjes, zuurtjes en bittertjes van zowel wijn als spijs. De wijn zelf smaakt een beetje naar citroen, maar zonder het wrange zuurtje. Het smaakt naar sinaasappelschil, maar zonder het bittere. Witte druiven, zachte peer, meloen en een beetje honing zit er ook nog in. Het zoetgehalte is precies goed en de knisperige frisheid is er. Ook zonder dessert is deze wijn een streling voor je smaak-papillen.

28 december 2010

Château Cesseras Minervois La Livinière 2006

Margaret Wines €12,25 alcoholpercentage 14% druivenras syrah 100%. Deze heb ik tijdens ons kerstdiner opengetrokken voor bij het hoofdgerecht. Om precies te zijn, ik had hem enkele uren daarvoor geopend en daarna gekaraffeerd. Dit laatste is wel nodig. Helaas was de wijn/spijs combinatie niet geslaagd. De wijn werd ondergesneeuwd door de gemarineerde, zoute beenham. De dag erna kon ik hem beter proeven zonder spijs. Het is een goede wijn, maar ik vind de prijs ervan behoorlijk stevig. In mijn ogen is de prijs/kwaliteit verhouding niet in balans. De wijn heeft houtrijping gehad, maar in smaak komt dit alleen naar voren door een zachte vanilletoon. Naast deze secundaire smaak, heeft hij gelukkig ook primaire aroma's. Er zit ook een zuurtje in, maar zeer bescheiden. Uiteraard, zou ik bijna willen zeggen, zit er een kruidig pepertje in; iets wat de syrah druif kenmerkt. Al met al is deze wijn zeer goed in balans en is dit jaartal momenteel perfect op dronk. Niet langer bewaren, maar drinken.

22 december 2010

Maison Thomas-Bassot Chablis 2008

C1000 €8,99 alcoholpercentage 12,5% druivenras 100% chardonnay, want het is een Chablis, en Chablis' worden nu eenmaal van de chardonnay druif gemaakt. Zo, dan weet je dat ook weer. In de neus is deze chardonnay geur terug te vinden. Maar niet de typische nieuwe wereld chardonnay, romig en vet, nee, deze is fris. Je mond gaat wateren bij de eerste slok, het is een perfect aperitief voor een zilt voorgerecht. Hij smaakt naar citroen, lekker scherp, fris zuur. Tevens proef ik nat, wit brood en iets krijterigs. Vandaag zag ik hem nog staan in de winkel voor een sterk gereduceerde prijs, dus als je deze voor de kerst nog in wilt slaan, haast je dan.

19 december 2010

Berberana DOCa Rioja Carta de Oro Reserva 2005

AH €8,99 alcoholpercentage 13%, druivenrassen: tempranillo 80%, garnacha 20%. In totaal 24 maanden op eikenhouten vaten gelegen. Een hele lange kurk kwam er uit, maar nog langer bewaren is niet nodig. Misschien dat het aan mijn eigen smaakpapillen ligt, maar ik kom niet voorbij aan het secundair aroma. Vóór het walsen ruik ik hout, ná het walsen ruik ik de malolactische gisting. Geen enkel primair aroma komt erdoor. Dan een slok: vanille, een hoop vanille! Lange afdronk, dat zeker, maar de balans is er in mijn ogen niet. Op de site van de producent beloven ze die wel, op de site van Berberana zelf zijn ze iets realistischer: rijp fruit, vanille en gekruid eiken beloven ze hier. Op het rijpe fruit na, kan ik Berberana hierin helemaal gelijk geven. De wijn heeft in ieder geval wel een eigen karakter en ik kan me goed voorstellen dat hij voor de beginnende wijndrinker, zeer aangenaam en zacht smaakt. Het vrijwel ontbreken van tannines helpt daarbij.

18 december 2010

Prosecco DOC Vino Frizzante

ALDI €3,29 alcoholpercentage 10,5% druivenras glera of prosecco. Mijn eerste bespreking van een sprankelwijn, zoals het officiële Nederlandse woord luidt voor bubbelwijn. In eerste instantie wilde ik helemaal geen mousserende wijnen gaan bespreken op dit blog, omdat ik ze te lekker vind om ze te ontleden en te klassificeren. Maar aangezien ik verder wil in de wijnen (mijn volgende stap is vinoloog worden, en mousserende wijnen zijn nu eenmaal onderdeel van die opleiding), heb ik besloten me hier toch maar aan te wagen. Ik had deze fles destijds gekocht als tegenhanger voor alle droge, witte wijnen die ik in mijn verzameling heb. Ik ben best wel een zoetekauw, maar bij wijnen heb ik mijn reserveringen. Hoe dan ook, ik besloot deze fles eindelijk maar eens open te draaien, hij was bedoeld voor mijn verjaardag in 2009! Of deze nu "over de top" is, durf ik eigenlijk niet te zeggen. Hij was in ieder geval goedkoop en ik had er sowieso geen hoge verwachting van. Dat kwam nu uit. Na het inschenken was het schuimlaagje op het oppervlak vrijwel gelijk verdwenen. De bubbels waren zeker niet talrijk te noemen, maar waren wel redelijk klein. Het zal dan ook niet als een verrassing komen dat deze wijn geen "méthode traditionelle" heeft ondergaan. In de neus het aroma van perzik en zure appel. Deze kwamen gelukkig ook terug in de smaak, maar een niet fris, muf bittertje had de overhand. Dit is een sprankelwijn die je moet drinken wanneer hij jong is. Misschien dat ik hem al te lang had bewaard.

Bourgogne Pinot Noir 2008

ALDI €3,99 alcoholpercentage 12,5%. Uiteraard 100% pinot noir druiven. Bij het inschenken de karakteristieke bleke, doch helder rode kleur. Ook in de neus de zo bekende PN-geur, zoals ik het maar even noem. De smaak van aardbeien komt eindelijk eens door. Tevens proef ik een zuurtje die ik niet anders kan omschrijven dan de smaak van zoet-zure zilveruitjes. Meer woorden voor deze wijn heb ik niet in het vat zitten, en dat is tegelijkertijd ook zo'n beetje de eindconclusie. De algehele indruk is een beetje waterig en dun.

16 december 2010

Penfolds Rawson's Retreat Chardonnay 2008

AH €6,99. Alcoholpercentage 13%. "Subtle use of oak adds" staat er op het achteretiket. Oftewel hout-toevoeging in plaats van het gebruik van eikenhouten vaten. Hetzij het hangen van balken in de roestvrij stalen tanks, dan wel het hangen van zakken met houtsnippers daarin. Ik schat Penfolds iets te hoog in voor houtpoeders. Wel eerlijk van ze dat ze deze informatie open en bloot op het etiket vermelden. Dat kan ik waarderen. Je weet tenminste waar je aan toe bent met deze info. En eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat het woordje "subtle" (subtiel) inderdaad van toepassing is. Sterker nog; ik heb geen typische geur of smaak van hout kunnen ontdekken. De o, zo nodige frisse zuren waren aanwezig, in de vorm van groene appel. Tevens was de smaak van een typische nieuwe wereld Chardonnay er ook: boterig. Ook was er een minuscuul zoetje te bespeuren. Helaas zijn er echter van dit soort Chardonnays teveel verschillende soorten in omloop. Het is geen wijn die er uitspringt qua originaliteit.

14 december 2010

Spier Stellenbosch Colours Chenin Blanc 2008

C1000 €3,99. Alcoholpercentage 12,5%, druivenras chenin blanc 100%. Dat er in Zuid-Afrika van de chenin blanc druif ook vonkelwijn wordt gemaakt, verbaast me geenszins. Voeg bubbels toe aan deze fles, et voilà, je hebt sprankelwijn. Wanneer iemand me zou zeggen dat de chardonnay druif en deze chenin blanc, familie van elkaar zijn, zou ik hem gelijk geloven. In de neus viel me meteen al de gelijkenis op. Ook in smaak lijken ze verwant. Deze wijn heeft iets aards/mineraligs, iets romigs, maar ook ontbreekt het niet aan de nodige frisse zuren. Ik mis alleen een eigen, verrassend karakter.

12 december 2010

Ahrweiler Winzerverein Spätburgunder 2008 halbtrocken

Ook maar weer eens een fles Duitse wijn opengetrokken. Komt bij de "HIT" uit Bad Neuenahr-Ahrweiler vandaan voor €6,49. Druivenras 100% spätburgunder, oftewel pinot noir. Alcoholpercentage 12,5%. Degene die ik tot nu toe heb geproefd uit Duitsland, waren allemaal verrassend. Eén kenmerk daarbij was, dat er in de afdronk telkens een bittertje zat. Niet hinderlijk, juist niet; dát was nu juist onderdeel van de verrassing bij deze wijnen. Bij de wijn die ik hier bespreek was dat bewuste bittertje er vanaf het begin bij. Niet in de neus, die was zoet, maar de smaak van citrusvruchtschil, kwam bij de eerste slok gelijk al door. Terwijl de proefnotitie op de site van de vereniging waar deze wijnen vandaan komen, me Brombeeren (bramen) had beloofd. Nou, geen enkele brommende beer te bekennen. En als het er al zat, dan werd deze gemaskeerd door de citrusvruchtschillen. De typische pinot-noire smaak was er helaas ook niet. Misschien een slecht oogstjaar geweest, of waren de druiven niet rijp genoeg.

Wijnexpert in een weekend

LIDL is goed bezig. Recentelijk zijn ze de hoofdsponsor van het enige tv-programma in Nederland over wijn: wereldwijnen. Nu hebben ze ook nog eens de makers van Wine Life gevraagd een boekje te schrijven over wijn. Het heet "wijnexpert in een weekend" en ligt in de LIDL winkels voor een schamele 2 euro! Pak voor datzelfde bedrag nog even een fles Cimarosa mee, en voor 4 euro kom jij het weekend wel door. Als je inmiddels wat meer van wijn weet, dan kun je dit boekje inderdaad in één weekend uitlezen. Zeker wanneer je, zoals ik, nog heel leergierig bent, en alle informatie betreffende wijn, als een spons in je op wilt nemen. Voor mensen die er totaal niets van afweten, zal het lezen ervan iets langzamer gaan. Maar dan nog, het is toegankelijk geschreven, leest als een tijdschrift (hoe zou dat toch komen?), en het zijn geen ellenlange lappen tekst. Rijkelijk geïllustreerd en het meest belangrijk: nuttige informatie. Tuurlijk, met googelen over het onderwerp kom je ook te weten wat je zoekt, maar met dit boekje heb je een handig naslagwerk, wat je toch maar weer mooi in je boekenkast kunt zetten.

11 december 2010

Château Lamartine Cuvée du Tertre Cahors 2006

Weer eens een fles opengetrokken die ik uit Frankrijk heb meegenomen, en wel bij de Intermarché voor €5,95. Alcoholpercentage 13%, gebruikte druivenrassen malbec 90% en merlot 10%. De kleur was nog steeds diep purper, wat een indicatie is, dat het hier een jonge wijn betreft, ondanks dat hij toch al in 2006 is geoogst. Hij heeft een kruidige neus, ik ruik pruim, iets portachtigs en de associatie met een "Nieuwe Wereld shiraz" komt bij me op. De smaak is inderdaad kruidig, het zoetje wat ik had verwacht, is er niet, en de smaak is over het algemeen zacht te noemen. Wel raadzaam is om deze fles over te klotsen in een karaf.

08 december 2010

Barceliño Catalunya 2008

LIDL €3,99. Alcoholpercentage 13%, druivenrassen tempranillo en garnacha, verhoudingen niet vermeld. Deze wijn heeft drie maanden houtrijping gehad op Amerikaans eiken. Het primair aroma is evident, je ruikt de gekneusde druiven. Dit primair aroma is echter niet terug te vinden in de smaak. Deze is zacht, hoewel het tanninegehalte toch redelijk hoog is. Ik proef potloodschaafsel, maar niet hinderlijk. Op dag twee, na de wijn gekaraffeerd te hebben, is er geen verandering waarneembaar.

05 december 2010

Julian Chivite Gran Feudo Reserva 2004

AH €6,99, alcoholpercentage 13%, druivenrassen tempranillo, merlot en cabernet sauvignon, verhoudingen niet vermeld. Op het achteretiket staat dat het ouderen heeft plaatsgevonden op Frans en Amerikaans eiken, gedeeltelijk nieuwe vaten, en dat in totaal voor 18 maanden lang.

Heeft er iemand een pincet om de splinters uit mijn tong te verwijderen? Het begon nog met een primair aroma, maar na het walsen was daar niets meer van te bespeuren. Potloodschaafsel, vanille en sigarettenas was het enige wat overbleef. Ik rook niet, maar ik heb het gevoel dat met iedere slok die ik hiervan neem, m'n longen steeds zwarter worden. Heel voorzichtig probeert er een zoet portsmaakje door te komen, maar deze krijgt gelijk een tik met de honkbalknuppel, eentje van hout, wel te verstaan. Op dag twee is de houtsmaak iets milder geworden, maar andere smaken komen er niet doorheen. Jammer.

04 december 2010

Pfalz Riesling 2009

Wat ben ik blij dat ik mijn eigen advies niet opvolg, of mijn eigen beloftes niet nakom. Anders had ik na één Riesling, deze nooit meer geprobeerd, zie mijn eerdere blog op 21 augustus 2010. En dan zou ik de Riesling die ik nu bespreek mooi gemist hebben. Eigenlijk had ik hem gekocht voor visite, omdat deze van zoete, witte wijn houdt. Ervan uitgaande dat alle Rieslings zoet zijn, er "halbtrocken" op deze fles stond, wat in mijn beleving vaak op zoet neerkomt, had ik deze meegenomen van de LIDL voor €2,49. Alcoholpercentage 11,5%. De visite ging echter niet door, zodat ik mezelf genoodzaakt zag, deze in mijn eentje op te moeten drinken. Erg hè. Ik kan met een gerust hart zeggen dat mijn mening helemaal is bijgesteld, en ik nu niet de riesling-druif de schuld hoef te geven van die ene slechte ervaring.

Wat een heerlijke wijn is dit. Zo lekker, dat ik zelfs niet kan wachten met het beschrijven ervan, tot de zomer, om de foto te schieten van de fles. Die heb ik vandaag genomen, vlak voor de volgende sneeuwbui. Ik had de fles al enkele dagen in de koeling liggen, dus hij kwam er ook goed koud uit. En ondanks dat, kwamen de geuren en smaken vrijwel gelijk door. Ik rook iets van kruid en bloemen. Er was een heel licht tinteltje te bespeuren, ik proefde een nootje, amandel. Na iets opwarmen en flink walsen kwam er een zuurtje door: appel. Daarna werd hij iets milder: peer, meloen, appelmoes. Maar de onmiskenbare hoofdsmaak was abrikoos. Heerlijk zacht en tropisch, en dat terwijl overal de winterbanden niet zijn aan te slepen. Zelfs enkele dagen geopend in de koelkast, bleef deze zeer lang op smaak. Een echte aanrader!

02 december 2010

Bourgogne Chardonnay 2008

Volgens mij zijn er wel meer Chardonnays met deze omschrijving zoals vermeld in de titel. Als toevoeging kan ik alleen nog de naam Yves Deschanet melden, maar al googelend kom ik over hem ook niet veel meer te weten. Slechts drie hits! Wat ik wel weet is dat deze wijn verkrijgbaar is bij de ALDI voor €4,49, alcoholpercentage 12,5%. Mijn proefnotities zijn: abrikoos, perzik, rozenwater, niet vet en geen hout. Al met al voor mijn doen zeer positieve beschrijvingen, al had er iets meer frisse zurigheid in gemogen.

01 december 2010

Château d'Oupia Minervois 2008

Dit is een echte "mis en bouteille", is een veelvuldig gehoord grapje bij "wijn-amateurs". Maar wanneer er op het etiket "mis en bouteille au château" staat, heeft het wel dégelijk betekenis. De wijn, zoals deze is vervaardigd en bedoeld door de wijnmaker, gaat op zijn grondgebied, waar dan ook nog eens een "château" op staat, rechtstreeks de fles in. Aan de andere kant zijn daar de wijncoöperaties. Wijnboeren uit de omstreek leveren hun druiven in, nog wel gescheiden, en de coöperatie bepaalt welke wijn ervan wordt gemaakt en in welke verhoudingen de druiven worden gemengd. Druiven van hetzelfde ras, maar van verschillende wijnboeren, gaan ook gewoon door elkaar. Het heeft bij zo'n wijn dan ook geen zin om te spreken van terroir. Famille André Iché zorgt er echter voor dat deze Oupia gebotteld wordt zoals zij hem hebben opgevoed. Gebruikte druivenrassen voor deze 2008 editie zijn 40% carignan, 40% syrah en 20% grenache. Alcoholpercentage 13%. Deze komt bij Margaret Wines vandaan voor €7,40. Bij de eerste neus komt een duidelijk primair aroma naar voren. De smaak is zacht, overduidelijk pruim en een beetje vanille.