01 april 2014

Lergenmüller Sankt Anna 'Pur Mineral' Riesling 2012

Afgelopen maandag was mijn laatste lesdag van de cursus wijnproefkunde OINOS van Gerhard Horstink. Bij een serie van vier Rieslings kregen we de opdracht om ze te rangschikken naar wat in jouw beleving de meest karakteristieke Riesling was. Riesling staat bij mij gelijk aan hoge en 'late' zuren, zoals ik ze noem. Zuren die zich pas bijna in de afdronk manifesteren, zuren die nog even een flinke trap na geven, zuren waarvan je wangen onvrijwillig samentrekken. Dat klinkt misschien helemaal niet prettig en ik denk ook niet dat iedereen een droge Riesling zal kunnen waarderen. Anders wordt het wanneer er nog restzoet in zit. Dan begint het zoet en eindigt het zuur maar het geheel is wel goed in balans. Voor mij is toch ook wel het 'goût de pétrole' een typerende eigenschap. Door velen een fout in de wijn genoemd maar ik hou d'r wel van, zeker wanneer de wijn al wat rijper is. Mineraliteit is nummer drie. Een 'fout' woord bij een wijnbeschrijving, je zou mineraliteit immers niet kunnen proeven. Daar zijn de meningen over verdeeld. De Sankt Anna Riesling van vandaag heeft zijn wijn zelfs 'Pur Mineral' genoemd. Alcohol is 13%, geen restzoet, geen hout. Licht strogeel met een groene gloed, een paar stille bubbeltjes in het glas. Kruidig in de neus, een beetje grassig, citrusfruit, groene appel. In de mond de enorme hoge laattrekkende zuren, je moet er tegen kunnen. Een hele lichte honingtoets maar vooral citroen en limoen. Verkrijgbaar bij de Jumbo.