31 juli 2014

Legón DO Ribera del Duero Premium 2009

Op een cent na moest deze fles in december 2013 bij de Jumbo twintig euro kosten. Dat schept bij mij in ieder geval een bepaalde (hoge) verwachting. Via een 'partner in wine' had ik er ook goeie verhalen over gehoord. Ik verheugde me zeer op het moment van openen waar ik overigens geen haast mee had, totdat ik zag dat ze de onverkochte restanten onlangs in de uitverkoop hadden gedaan voor slechts vijf euro de fles. Toch maar even snel mijn exemplaar openen; als-ie echt zo lekker is dan koop ik het hele schap leeg. Voor wat betreft de kalender was het echter niet zo'n gunstig tijdstip. Vier 'slechte' biodynamische dagen achter elkaar, als dat maar niet teveel van invloed is. Alcohol is 14%, 22 maanden houtopvoeding in Frans eiken. In het glas helder, dieprood, magenta in de rand, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus kruidig hout, tikje belegen, zoetig, jammy, lactisch, barstensvol vers rood fruit. In de mond hoge zuren, een mini-zoetje in de aanzet, klein bittertje, veel hout, vanille, rood fruit, vooral kers, jammy, zachte tannines, lange afdronk, ietwat alcoholisch echter, het hout integreert beter naarmate hij langer openstaat. Mijn idee is dat deze wijn nog vijf jaar zou moeten blijven liggen. Maar ik ga niet terug naar de winkel om m'n eigen theorie uit te testen. Ik mis complexiteit, ik vind hem vrij simpel. Die prijs in de uitverkoop is-ie waard, voor die vijf euro zeg ik: meenemen!

29 juli 2014

Bodegas Alodia DO Somontano Moristel 2009

In mijn 'quest for the holy grape' heb ik er weer een voor mij nieuwe mono-cépage bij, ditmaal van de moristel. Ik schrijf zelf altijd eerst m'n proefnotitie om vervolgens meer info via internet of uit de 'druifbijbel' Wine Grapes te halen. Dit om ervoor te zorgen dat ik niet van tevoren beïnvloed raak. Grappig om te lezen dat Jancis Robinson dezelfde mening heeft over houtgebruik bij deze druif. Alcohol is 14%, 'slechts' vier maandjes houtopvoeding in zowel Frans als Amerikaans eiken. In het glas dieprood van kleur, intensiteit 4 uit 5. In de neus gelijk het hout gevolgd door zwoel zwart fruit, licht prikkelend, beetje aards, tikje belegen, kers, champignon, stophoest... enige complexiteit alhier. In de mond hoge zuren, droog, beetje belegen, prikkelend op de tong, voornamelijk zwart fruit en vooral hout. Je zou zeggen dat die vier maanden nauwelijks zouden bijdragen maar het heeft eigenlijk de overhand. Hoe meer mono-cépages ik proef, des te moeilijker wordt het om typische karaktertrekken toe te wijzen aan een bepaalde druif, zeker wanneer je er nog maar één van hebt geproefd en dus geen vergelijkingsmateriaal hebt waardoor het benoemen van een gemene deler onmogelijk wordt. Wanneer het hout dan ook nog dominant aanwezig is ga ik me er niet eens aan wagen. Ik weet wel dat ik het een heerlijke wijn vind, ondanks het hout. Of dat dan aan de druif ligt of aan de wijnmaker maakt me dan ook niet meer uit. Gekocht bij Wijnen uit Spanje, hier de LINK naar de importeur.

28 juli 2014

Verzoekje: Grand Sud IGP Pays d'Oc Merlot 2012

Een collega van me had dit verzoekje, nou ja, het was gelijk maar even een hele literfles die hij voor me had meegenomen. Verkrijgbaar bij de Jumbo en C1000 voor €4,59. Alcohol is 13%, geen hout. In het glas helder rood, magenta in de rand, kleurintensiteit 2 uit 5. Licht aromatisch in de neus, tikje animaal, rood tot rijp zwart fruit, frambozen, bramen, kersen. Een zacht mondgevoel, klein zoetje in de aanzet, niet te hoge zuren, tannines 3 uit 5, bittertje in de wat korte afdronk, beetje pittig, branderig, scherpe kantjes. Flink overklotsen in een karaf opende de wijn enorm. Beetje lactisch van smaak aangevuld door veel zwoel zwart fruit met een roodfruitig randje. Geen topkwaliteit maar helemaal niet slecht.

25 juli 2014

Cantine Maschio IGT Rosato del Veneto Frizzante

Zeven ongunstige dagen achter elkaar volgens de biodynamische Thun-kalender. Zeven dagen waarop je maar beter geen wijn kunt openen. Of de duvel ermee speelt: ik heb er ook helemaal geen trek in. Zou misschien ook nog met het enorm warme en benauwde weer te maken kunnen hebben. Liever iets laag-alcoholisch en met bubbels, goed koud! Behalve bier blijven er dan best nog voldoende opties over. Ik kies voor een rosé met bubbels met een alcoholpercentage van 11%, geen hout, voor wat betreft de druivenrassen blijf ik even in het ongewisse. De bewuste rosato komt op de website van de producent niet eens voor, de ene site zegt dat er gewürztraminer in zit, een andere site zegt dat het een blend is van pinot blanc en pinot noir. Bij het inschenken een kortstondige gehaaste mousse, grote bubbels blijven achter, licht oranje/zalmroze van kleur. Een neus van rood fruit en gistcellen. In de mond zijn de bubbels nauwelijks waarneembaar, zelfs niet na heftig spoelen. Hij is droog, hoge zuren, klein bittertje, kruidig, citroen, limoen, grapefruit, in de afdronk komen die gistcellen nog eventjes terug. Het tweede glas smaakt beter dan het eerste. Verfrissend, dorstlessend.

20 juli 2014

Bodegas Campiña DO Toro Sabor Real Joven 2008

Wel grappig, een 'joven' (Spaans voor jong) uit 2008(!). In de regel worden die wijnen jong op de markt gezet en jong gedronken. Van Robert Parker kreeg hij maar liefst 90 punten. Wat vind ik ervan? Alcohol is 14,5%, tinta de toro staat gelijk aan tempranillo, houtopvoeding van 12 maanden in Frans eiken, jawel, ook joven krijgt regelmatig hout te zien. In het glas diep donkerpaars, intensiteit 4 uit 5. In de neus inderdaad nog erg jeugdig, veel fruit, intense geur, lactisch, animaal, leer, kersen, cacao, walnoot, het hout is moeilijk te bespeuren. Heel zacht mondgevoel, ontzettend fruitig en jong, tegelijkertijd krachtig, rond, hoge zuren, tannines 3 uit 5. Enorm intense smaak van voornamelijk rijpe zwarte kersen, rokerig, cacao, leer, walnoot. De afdronk is niet al te lang en hij is wat alcoholisch, daarentegen biedt hij toch nog enige complexiteit en vind ik 'm bijzonder lekker; aanrader. Verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.

19 juli 2014

Jean-Paul Brun Terres Dorées Côte de Brouilly 2010

Lang had ik me al zitten verheugen op het openmoment van deze wijn. Jean-Paul Brun, een uitstekende wijnmaker met een goede reputatie en biologisch werkend. Van alle cru's du Beaujolais spreekt de Côte de Brouilly mij het meest aan, ik heb inmiddels al mooie geproefd en ook nog wat in de kelder liggen. Daar had wat mij betreft het exemplaar van vandaag best nog wel even mogen blijven. Ondanks dat hij 'al' vier jaar oud is, komt hij nog piepjong over. Alcohol is 12,5%, 'klassieke' opvoeding, geen macération (semi)carbonique, houtrust op Bourgondische barriques (met dank aan oplettende lezer Guill). In het glas helder, dieprood, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus framboos, licht animaal, leer, een beetje snoeperig, winegums, stophoest. In de mond hoge zuren, licht van smaak, droog, houtgebruik minimaal te proeven. Aardbei, framboos, rode bessen, sappig, klein beetje stalig (dat proef ik wel vaker bij gamay), licht dropperig in de afdronk. Potentie, iets te vroeg geopend. Twee, drie jaartjes nog laten liggen denk ik.

13 juli 2014

Creta Olympias Winery AOC Samos

Na het lezen van het boekje 'Engeltjes op de tong' kreeg ik zin in iets zoets. Daar heb ik altijd wel wat van op voorraad, ik koos de Samos van gigant Creta Olympias Winery, eerder proefde ik al de Retsina van deze producent. Alhoewel de naam misschien anders doet vermoeden leveren ze wijnen uit meerdere delen van Griekenland. De wijn van vandaag is een versterkte wijn. Nog voordat de vergisting geheel is afgerond wordt er neutrale alcohol toegevoegd zodat de fermentatie stopt. Alle nog niet naar alcohol omgezette suikers blijven daardoor aanwezig. Het percentage hield men op 15%, de gebruikte druif wordt lokaal muscat de Samos genoemd, het is echter dezelfde als de muscat blanc à petit grains. In het glas diep donkergeel tot licht amber, dikke 'kerkramen'. Licht noterig aroma, mandarijn, sinaasappelschil, ook is er iets oxidatiefs aanwezig, niet storend, wel apart. Prikkelend bovenin de neus, bij het maken van zoete wijn is een hoger sulfietgebruik toegestaan. In de mond dik, stroperig, zoet, klein bittertje, lage zuren. Een volle smaak, noterig, perzik, mandarijn, beetje aards. Niet complex, eenvoudig, de drie jaartjes rust die ik de fles gunde na aanschaf hebben hem eigenlijk wel goed gedaan. Dat oxidatieve toontje maakt hem net iets spannender.

12 juli 2014

Domaine de la Jalousie IGP Côtes de Gascogne 2013

Ik weet niet waar dit domein jaloers op is, op andermans reputatie hoeft dat in ieder geval niet. De familie Grassa, die voor deze wijn verantwoordelijk is, heeft die zelf al opgebouwd met onder meer de Tariquet wijnen. Alcohol is slechts 10,5%, gebruikte druivenrassen zijn ugni blanc en colombard, geen hout. Heel licht parelend in het glas, bleek strogeel met een groene glans. Een grassige eerste indruk in de neus, durf ik te zeggen mineralig? Ik doe het gewoon: mineralig. In de mond hoge zuren, strak, droog, alweer grassig en mineralig met smaken van groene appel, citroen, limoen. Hele verfrissende terraswijn. Verkrijgbaar bij Dirck III.

11 juli 2014

Villa Maria Marlborough Private Bin Sauvignon Blanc 2013

Ik besteed zelden meer dan één bladzijde aan een proefnotitie in m'n notitieboekje, doe ik dat wel dan móet de wijn wel goed zijn. Alhoewel ik wijnen van de sauvignon blanc druif regelmatig bestempel als zijnde 'niet mijn favoriet' moet ik concluderen, m'n Sauvignon Blanc reviews teruglezend op Wijn-Blog, dat ik toch een redelijk groot aantal mooie exemplaren heb mogen proeven. De meest positieve beschrijving tot nu toe betrof de 'Cool Coast' van Casa Silva. De wijn van vandaag komt uit een hele andere hoek: Nieuw Zeeland. De beschrijving zal echter zeer veel overeenkomsten vertonen met die van de Chileen. In het supermarktsegment vind je veelal hele expressieve en typische Sauvignon Blanc's uit Nieuw Zeeland, typisch voor Nieuw Zeeland, niet zozeer de druif. In deze 'Private Bin' editie van Villa Maria staat de druif helemaal centraal. Alcohol is 13%, geen hout. In het glas heel, heel licht groen-geel, intensiteit 1 uit 5. Bij het openschroeven stuift het aroma al mijn kant op en grappig genoeg blijft dat hele stuivende gereserveerd voor dat ene moment van openen. Vanaf hier blijven de geuren subtiel in het glas gevangen, voornamelijk buxus (kattenpis) en groene appel. Vanuit de koelkast koud in de mond gelijk al typisch sauvignon blanc: buxus, grassig, citroen, hoge zuren, tongtintelend, strak en toch heel sappig, speekselopwekkend. Al opwarmend komt daar een klein beetje mango, ananas en grapefruit bij. De smaak van Venco 'zwart-witjes' blijft aan m'n tanden plakken. Een enorm mooie Sauvignon Blanc, eerder Europees dan Nieuw Zeelands, subtiel, elegant, gracieus. Zo mogen ze van mij allemaal zijn. Verkrijgbaar bij wijnspeciaalzaken.

10 juli 2014

Peter Flemming Estates California Merlot 2012

Peter Flemming Estates bestaat niet, het is een verzonnen naam. Het sap, of misschien zelfs geconcentreerde most, komt vanuit Californië in bulk naar Nederland en hier vindt de botteling plaats. Alcohol is 13,5%, volgens het achteretiket komt de smaak en geur van vanille voor, geen vermelding echter van houtopvoeding dus het zal één of andere toevoeging moeten zijn, balken, snippers, poeder. In het glas rood met een magenta rand, kleurintensiteit 2 uit 5, kleine luchtbelletjes komen omhoog en blijven sporadisch terugkomen. Reactie met zuurstof? Spontane tweede vergisting? In de neus zwoel, zwart fruit, licht animaal, beetje rokerig. Helaas ook iets scherps en prikkelends hoog in de neus, teveel sulfietgebruik wellicht. In de mond een zoetje, een rond en zacht mondgevoel gevolgd door zeer scherpe hoge zuren, sappig. Smaken van rood tot zwart fruit, bessen, kersen, klein beetje vanille. De wijn prikkelt, niet in positieve zin, is erg branderig in de keelholte. Totale disbalans hierdoor. Wanneer je er niet gevoelig voor bent of het gewoonweg niet proeft, valt de wijn nog best mee maar volgens mij heb ik hier met een typische 'fabriekswijn' te maken. Gedokterd, in elkaar gezet, gefabriceerd... en niet best ook. Verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.

08 juli 2014

Robert Leenaers: Engeltjes op de tong

De kracht van social media: ik zag alleen maar een afbeelding van dit boek voorbij komen en m'n interesse was gelijk gewekt. Zoete en versterkte wijnen hebben altijd al op mijn onverdeelde belangstelling kunnen rekenen, laat ik er maar eens wat meer over gaan lezen. Mooi prijsje bij Bol, harde kaft. De auteur is nu alweer bijna tien jaar geleden overleden en heeft zo'n veertig boeken op zijn naam staan. Hij schrijft in 'Engeltjes op de tong' vooral in een informatieve en beschrijvende stijl, niet echt inspelend op de emotie. Toch ren ik regelmatig van de bank alwaar ik het boek lees naar m'n PC om de wijnen te Googelen waar hij over schrijft. Waar kan ik ze kopen? Wat mag het kosten? Een beetje jammer is dat hij zich beperkt tot de wijnen uit de 'Oude Wereld', lees Europa, terwijl er inmiddels zoveel moois uit andere werelddelen komt. Niettemin weet hij mij te bewegen om na het laatste hoofdstuk op de fiets te stappen en twee flesjes zoet te kopen. Ik zei het eerder al eens: misschien dat ik me nog wel ga specialiseren in deze tak van de wijnsport. Dan kan ik gelijk ook maar even zelf zorgen voor een vervolg op dit boek waarin ik ook de zoete en versterkte wijnen uit de Nieuwe Wereld zal gaan beschrijven.

06 juli 2014

Weingut Bernhart Pfalz Spätburgunder 2011

Het etiket mag wat mij betreft wel wat spannender maar voor wat betreft de inhoud maakt dat natuurlijk niets uit. Alcohol is 13%, houtopvoeding vond plaats in grote foeders. In het glas helder, dieprood, intensiteit 3 uit 5. In de neus een typische spätburgunder, vers rood fruit, aardbei, kers, beetje malo. In de mond ook al zo'n heerlijkheid. Vol, rond, hoge zuren, klein bittertje, tannines 2 uit 5, licht alcoholisch. Intense smaken, aardbei, kers, wat aards ook. Zelfs op een 'worteldag' een uitstekende wijn. Licht koelen. Verkrijgbaar bij De Geluksdruif.

05 juli 2014

Cono Sur DO Valle Central Bicicleta Chardonnay 2013

Tabaksreclame en topsport gaan niet meer samen, het zal waarschijnlijk niet lang duren voordat er ook een ban op alcoholsponsoring komt. In de Formule 1 staat Martini weer in de 'nostalgische' kleuren van weleer op de bolides van Williams, wijngigant Cono Sur is prominent aanwezig tijdens de eerste drie Engelse etappes van de Tour de France 2014. Waarom die Tour niet geheel in Frankrijk plaatsvindt is mij een raadsel maar dat is een andere discussie, alhoewel, het zal ook wel een commerciële reden hebben. Hoe dan ook, de 'Bicicleta' range wijnen leent zich qua beeld in ieder geval goed voor de Tour. Alcohol is 13,4%, vergisting en opvoeding in roestvrij staal. In het glas licht strogeel met een groene zweem. Intens aromatisch, zonnebloemolie, hooi, grassig, tropisch fruit, een botertje. Heel erg rond in de mond, zacht, filmend, vettig, aangename zuren, kleine tongtinteling, kruidig, klein bittertje. Zonnebloemolie, boter, citroen, mango, ananas, grassig. Vol van smaak en toch mooi gedoseerd en gebalanceerd. Heel prettig doordrinkbaar. Verkrijgbaar bij de Mitra.

04 juli 2014

Villa Maria Marlborough Private Bin Pinot Noir 2012

Nieuw-Zeelandse Pinot Noir kan me doorgaans goed behagen is de conclusie na het doorlezen van m'n eerdere proefnotities. Eens kijken of dat ook met dit exemplaar van Villa Maria het geval is. Alcohol is 13,5%, geen houtopvoeding. In het glas helder, dieprood van kleur, intensiteit 2 uit 5. Een vrij stuivend aroma, spätburgunder-style, rabarber, aardbeien, kersenjam. Een intense smaak, mooie zuren, klein bittertje, tannines 2 uit 5, sappig. Proef ik daar nu toch nog een beetje (kreupel)hout? Dat kan in ieder geval niet van een vat zijn. Knisperend vers rood fruit, beetje aards ook nog, twee uurtjes in de koelkast was de perfecte oplossing voor een enorm benauwde en hete dag als vandaag. Ik volg sinds kort de biodynamische Thun-kalender. Kort gezegd zijn er vier dagen: blad-, wortel-, bloem- en fruitdagen, heeft allemaal met de stand van de zon, maan en sterren te maken. Fruit- en bloemdagen zijn geschikte dagen om wijn te drinken, blad- en worteldagen minder maar voor grootse of geouderde wijnen zou het niet uitmaken. Vandaag was het een worteldag en de wijn smaakte me prima. Kennelijk een erg goede wijn maar dat kan ik je zonder kalender ook wel vertellen. Verkrijgbaar bij wijnspeciaalzaken.

03 juli 2014

Azienda Opinioni DOP Est! Est!! Est!!! di Montefiascone 2013

Het verhaal van deze wijn zal inmiddels wel bekend zijn, zo niet: hier is de link naar Wikipedia. Nog maar eentje had ik er besproken op Wijn-Blog, tijd dus voor een tweede en het verruimen van m'n referentiekader. Alcohol is slechts 12%, geen houtopvoeding, druivenrassen 50% trebbiano, 30% malvasia en 20% rossetto (of roscetto). Minuscule luchtbelletjes in m'n glas, licht strogeel van kleur. Een vrij stuivende neus, zeer aromatisch, vooral tropisch fruit maar ook iets grassigs. In de mond droog maar sappig, hoge zuren, een licht bittertje, appelig, citroen, grassig. De beschrijving lijkt vrij veel op die van m'n eerste Est! Est!! Est!!! Toen vond ik er weinig aan, dat is inmiddels twee jaar geleden, maar ik denk dat destijds m'n persoonlijke voorkeur zwaarder woog dan een objectieve analyse. Vandaag kan ik zeggen dat deze wijn keurig is gemaakt, heel correct, gewoon niets mis mee. Verkrijgbaar bij Wijnvoordeel.

02 juli 2014

Bodegas 1890 Garcia Carrion Castillo San Simón DO Jumilla Reserva 2009

De gemiddelde prijs die de consument in Nederland betaalt voor een fles wijn ligt, 'give or take' een paar centen, zo rond de €2,78. Laat ik er nu eentje van €2,69 in m'n glas hebben. Voor dat geld zou hij dan ook nog twaalf maanden in Amerikaans eiken én twaalf maanden in Frans Allier eiken hebben gerijpt. Als dat zo is kan ik me niet voorstellen dat de wijnboer er nog iets aan verdient. Ik proef 'm op de meest gunstige dag van de week volgens de biodynamische kalender, ik heb na drie dagen droog te hebben gestaan ook nog eens verschrikkelijk veel zin in een glas wijn en ik ben in een opperbest humeur dus alle psychologische aspecten zijn gedekt. Alcohol is 13%, druivenrassen monastrell (mourvèdre) en tempranillo. In het glas helder, dieprood, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Ondanks de twee jaar houtlagering ruik ik hiervan niets terug op de stille spiegel, ook na walsen niet. Wel een fris-fruitig aroma van voornamelijk vers rood fruit, licht kruidig. Seriously... waar is het hout? Ook in m'n mond proef ik een 'joven', een jonge wijn zonder hout. Knisperend fris en vers rood fruit ook hier, hoge zuren, tikje branderig in de slokpijp, stophoest, dropperig, smaakintensiteit niet hoog (2 uit 5), beetje dunnetjes en vlak. Daardoor overheerst de alcohol en is er geen goede balans. Het lijkt wel alsof er een verkeerd etiket op de fles is geplakt.