20 april 2015

De Echoput: cursus Wijn-Spijs lesdag 3



En dan nu de praktijk! Wijn-spijs combinaties beoordelen is allemaal leuk en aardig maar probeer nu zelf maar eens te koken naar de wijn. Daar bestond grotendeels de les van vandaag uit. Het hoofdingrediënt van de spijs is een gegeven, ons groepje kreeg de zalm toegewezen. Kies vervolgens uit de collectie een wijn waarvan je denkt dat-ie qua 'match' in de buurt zit, proef deze en stem de bereidingswijze en bijkomende ingrediënten zodanig af dat er sprake is van een goede wijn-spijs combinatie. Allereerst krijgen we theorie van Theus, Theus de Kok. Serieus zijn echte naam, geen geintje. Al heel lang verbonden aan de keuken van De Echoput. Hij vertelt ons dat de bereidingswijze van een gerecht enorm belangrijk is; braden, grillen, koken, roken, stomen... legio mogelijkheden en belangrijker: elke manier kan weer een andere ideale wijn-spijs combinatie opleveren. Daarnaast kun je nog heel veel beïnvloeden middels gebruik van sauzen, kruiden, specerijen en eventuele garnituren. Na de theorie mochten we dus in groepjes de keuken in om de gerechten te bereiden. Gelukkig met het nodige advies van Theus die bij iedereen keek of het goed ging. Onmisbaar bleek hij bij de timing van de oven. "Onze" zalm kwam er perfect gegaard uit. Alle cursisten waren razend enthousiast, dit was toch wel de leukste les tot nu toe. 's Middags nog wat theorie en een demonstratie over de invloed van verschillende vormen van glazen op de wijnbeleving. Niet zozeer de smaak van de wijn verandert maar wel de manier waarop het aroma je neus binnenkomt evenals waar de wijn je mond binnenkomt bij het nemen van een slok. In eerste instantie lijkt het alsof je verschillende wijnen te proeven krijgt, het bleek steeds dezelfde te zijn. Als toetje die dag kregen we nog wat... toetjes. Vergezeld van zoete wijnen, welke past het best bij welk toetje? Heel opvallend; een Riesling die zonder spijs als redelijk zoet wordt ervaren is bij de chocolademousse opeens vergeven van de enorm hoge zuren. Niet iedere zoete wijn kan maar klakkeloos bij elk willekeurig zoet dessert, dat werd hier overduidelijk aangetoond.