18 oktober 2015

#MerlotMe Eagles' Nest WO Constantia Merlot 2008

De hele maand oktober staat de druif merlot in het zonnetje in de Social Media, met de hashtag-MerlotMe, #MerlotMe dus. En dat zonnetje bedoel ik figuurlijk want in Nederland heb ik 'm deze maand nog maar bar weinig kunnen zien. Hopelijk haal ik hem in huis met deze Merlot uit Zuid-Afrika. Veertien procent alcohol, zestien maanden houtrust. Wanneer ik de kleur mag geloven is-ie al flink oud, donkerrood, nog net niet bruin, terra-cotta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel hout, ik had niet anders verwacht, na het walsen komen daar aardse tonen bij, koffie, tabak, leer, primair aroma kan ik niet vinden. In de mond zacht, hoge zuren, hout, tabak, leer, koffie, licht dropperig en een klein bitter in de afdronk, overduidelijk een gerijpte wijn. Een wijn die niet zonder meer zomaar in de Horeca geschonken zou mogen worden maar dient te worden opgehemeld met een passend gerecht. Een vleesgerecht met veel rijpe tonen, paddenstoelen, een mooie rijke saus. Naar ik weet zijn er genoeg restaurants die op deze manier toch nog van hun oude voorraad afkomen. En waarom niet? Wat mij betreft hulde aan degene die het op deze manier oplost. Op dit moment proef ik 'm echter zonder gerecht en vind in ieder geval deze jaargang niet spannend genoeg en over z'n top. Twee jaar terug zou hij beter zijn geweest. Dus ga ik koken naar deze wijn. Paddenstoelen heb ik niet in huis, ik ga voor een rijke saus. Het werkt. De wijn is op deze manier iets beter te verteren. De saus is echter iets aan de zoete kant, een Amarone of Port past er nog beter bij. Ik vind hem echter zo lekker dat ik het recept, dat ik puur op intuïtie heb gemaakt, vaker zal gaan gebruiken. Geïnspireerd door het boek 'Sauzen' van Erik van Loo.