27 december 2015

Jacob's Creek Double Barrel Cabernet Sauvignon 2nd Vintage

Drieduizend flessen van deze wijn waren bestemd voor de Nederlandse markt. Fermentatie en de rijping van achttien maanden vond plaats op eikenhout, daarna ging het geheel nog eens vier tot zes weken in gebruikte Ierse whiskyvaten (de whisky is Iers, niet de vaten), vandaar de naam Double Barrel. Ik wilde daar perse een flesje van 'scoren', het werd een complete doos. Ik had nog geen idee van de smaak maar dat-ie 'anders' zou zijn vermoedde ik wel. Alcohol is 14%, op het etiket staat '2nd vintage', ik weet dat dat 2013 is omdat de eerste jaargang die van 2012 was. In het glas een bloedrode kleur, intensiteit 4 uit 5, magenta in de rand. De neus is opmerkelijk: eucalyptus. Iets anders komt er eigenlijk nauwelijks doorheen, wellicht nog een hintje rabarber en rozemarijn. Hier nog geen spoortje hout te bekennen, dat komt bij de eerste slok pas. Behalve in eerste instantie de hoge zuren vallen daarna de houttonen op. Getoast hout, houtskool, rokerig maar goed in balans met de overige smaken. Zure kers, rabarber, eucalyptus, rozemarijn. Aparte zuren weer. Is die gistsoort in 2015 'flavour of the year' in Australië ofzo? Wederom die associatie met d'Arenberg's 'Laughing Magpie'. Of zou dit nou toch komen door afgifte van de smaak van die whisky? Hele aparte wijn. Ik besluit om hem over te klotsen in een karaf. De volgende dag verschijnen er minuscule belletjes aan het oppervlak. Is hij aan het gisten? Het smaakprofiel is ook iets veranderd. De 'freaky' zuren zijn wat gematigder en er komt nu meer vers rood fruit naar voren, de houttonen zijn meer in de wijn geïntegreerd. Hij is wat sappiger geworden en iets toegankelijker. Karafferen helpt ook hier dus weer 'ns een keertje.